Здоров'я 

Жіночі застуди

Що таке цистит, знає, напевно, кожна друга доросла жінка. Це як мінімум. Вчені вважають, що хоч би раз в житті з цією гидотою стикалися від 50 до 90 відсотків мешканок планети, а кожна восьма страждає хронічним циститом. Для порівняння: з тією ж проблемою живуть всього 1,5 відсотка чоловіків.

Питання, звідки така несправедливість, варто адресувати природі. Вона нагородила жінок дуже коротким сечовипускним каналом (всього 3-4 сантиметри, у чоловіків він довше в 5-6 разів), який до того ж знаходиться дуже близько до анального отвору. Усе це дуже зручно для бактерій: у більшості випадків запалення слизової оболонки сечового міхура (це і є цистит) викликається кишковою флорою. Вона потрапляє в сечовипускний канал під час миття, туалету, сексу і живе, чекаючи слушної нагоди розгулятися. В принципі жіночі статеві органи вміють позбавлятися від “чужаків”, але якщо захисні сили ослаблені, може розвинутися запалення.

Цистит проявляється так, що відразу стає зрозуміло, з чим маєш справу. Головні симптоми – печія в області сечовипускного каналу і часті позиви в туалет. Зазвичай ми буваємо там 5-6 раз на день, але при циститі хочеться туди частіше – іноді до 50 разів. Причому полегшення цей процес не приносить. Коли усе пече, ріже і болить (зазвичай при циститі бувають болі внизу живота, що тягнуть, віддають в пах), неможливо ні нормально працювати, ні жити.

Лікарі категорично радять не лікувати цистит (втім і всі інші жіночі застуди) самостійно. По-перше, це все одно марно. По-друге, спроби впоратися з хворобою лише заженуть її в підпілля і дадуть шанс перетворитися на хронічну. Тільки уявіть собі що в цьому випадку цистит загострюватиметься три і більше разів на рік! Такого не побажаєш і ворогові…

Щоб захистити себе від переохолодження, в першу чергу бережіть ноги. Носити вовняні шкарпетки, колготки і теплі чоботи куди важливіше, ніж розтинати по калюжах в туфлях але в шапці і рукавичках.

Тепло не завжди корисно

– Промочивши ноги, якнайшвидше зніміть мокрий одяг і взуття. Прийміть теплий душ або хоч би вимийте стопи гарячою водою, а потім досуха витріть і надіньте теплі шкарпетки. Якщо ноги замерзнули сильно, розітріть їх спиртом і укутайте в шаль.

– При перших симптомах циститу відмовтеся від гострої, пряної, кислої і солоної їжі. Необхідність часто бігати в туалет примушує багатьох жінок відмовлятися від питва, але це якраз неправильно – пити потрібно якомога більше. З усіх напоїв вибирайте чисту воду чай з молоком, трав’яні відвари. Багато пити важливо і для профілактики циститу.

– Запалення придатків, цистити і інша жіноча застуда можуть мучити не лише дорослих тітоньок, але і маленьких дівчаток. Звичайно, з дітьми таке трапляється рідше але мамі все одно треба уважно стежити за здоров’ям дочки.

– Не приймайте антибіотики, щоб впоратися з жіночою застудою. Препарат потрібно підбирати залежно від того, яка інфекція вас тероризує, інакше толку в лікуванні не буде. До того ж неправильний прийом антибіотиків може порушити мікрофлору кишківника і статевих органів, а це – поштовх до нових хвороб.

– Якщо вас турбують болі внизу живота, не лікуєте їх теплом – це може посилити запалення. І не тягніть з походом до гінеколога: навіть якщо біль вщухне, хвороба нікуди не подінеться, а жінкам, як відомо, їх запускати не можна.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment