Перша жінка-космонавт

48 років тому відбувся космічний політ першої у світі жінки-космонавта Валентини Терешкової

16 червня 1963 року Валентина Терешкова на космічному кораблі “Восток-6” здійснила політ в космос. Вона стала шостим по рахунку радянським космонавтом. Одночасно на орбіті знаходився космічний корабель “Восток-5”, пілотований космонавтом Валерієм Биковським.
В день першого польоту в космос Терешкова сказала рідним, що від’їжджає на змагання парашутистів. Про політ вони дізналися з новин по радіо. Полковник Микола Каманін, що займався відбором і підготовкою космонавтів, згадував: “Усі, хто бачив Терешкову під час підготовки старту і виведення корабля на орбіту, хто слухав її доповіді по радіо, одностайно заявили, що вона провела старт краще Поповича і Миколаєва. Так, я дуже радий, що не помилився у виборі першої жінки-космонавта”.
Терешкова досить важко перенесла політ. Однак, незважаючи на нудоту і фізичний дискомфорт, вона витримала 48 обертів навколо Землі і провела майже три доби в космосі де вела бортовий журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше були використані для виявлення аерозольних шарів в атмосфері.
Після Терешкової друга жінка полетіла в космос лише через 19 років. Нею стала Світлана Савицька.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment