Здоров'я 

Як впоратися з гормональним дисбалансом

Коли у жінки спостерігаються порушення циклу, різкі перепади настрою, проблеми з шкірою і волоссям, часто говорять “гуляють гормони”. Що таке гормональний дисбаланс і як з ним боротися?

Гормональний дисбаланс – це немедичний термін. З точки зору медицини під “грою гормонів” розуміється досить великий діапазон різних патологій, пов’язаних з порушенням гормонального фону.

Запідозрити порушення обміну гормонів можна тоді, коли:

– порушений менструальний цикл, тобто відзначається його нерегулярність, хворобливість, дискомфортні відчуття, пов’язані з менструальним циклом, наприклад, болючість молочних залоз;
– спостерігаються симптоми надмірного обволосіння;
– жінка скаржиться на акне – шкірний висип;
– випадає волосся;
– турбує надмірна сухість шкіри, схильність до запорів – ці симптоми можуть побічно вказувати на проблеми щитовидної залози;
– трапляються різкі перепади настрою, які наростають у міру наближення місячних;
– надмірна вага або дефіцит маси тіла.

Перераховані непрямі симптоми повинні змусити вас замислитися і відправитися на консультацію до гінеколога або гінеколога-ендокринолога, щоб провести гормональне обстеження. Чим раніше встановлена причина гормонального дисбалансу, тим з меншою вірогідністю в результаті гормонального дисбалансу розвиватиметься серйозна патологія.

Етапи гормонального обстеження:

  • гінекологічне обстеження на кріслі;
  • ультразвукове дослідження;
  • гормональне обстеження.

Як проводиться гормональне обстеження?

Щоб оцінити рівень гормонів і те, наскільки порушений гормональний фон, слід здати кров натщесерце в приватній лабораторії. Гормони схильні до коливань залежно від часу доби, останньої їди, часу циклу і так далі. Тому для більшої достовірності досліджень, що проводяться, кров рекомендується здавати три рази: на 7-й, 14-й і 21-й день менструального циклу. За результатами клінічного огляду лікар визначає, на які саме гормони обстежувати жінку.

Цим аналізом у більшості випадків визначається рівень наступних гормонів:

“центральних”, або гіпофізарних, а саме: фолікулостимулюючого, лютеїнізуючого гормону, пролактіну;
“периферичних”: естрогену (естрадіол, прогестерон), андрогенів (тестостерон, дегідроепіандростерон-сульфат і інші).

Лікування гормонального дисбалансу

За результатами гормонального обстеження лікар призначає необхідне лікування. В деяких випадках допомагає відрегулювати рівень гормонів перехід на здорове харчування і систематичні, правильно підібрані фізичні навантаження. Але якщо є серйозні порушення обміну гормонів, на самоплив пускати не варто. Залежно від того, які є порушення гормонального фону і наскільки вони виражені, лікар призначає корекцію в наступних напрямах:

нормалізація маси тіла. З цього слід починати коригування гормонального балансу, якщо лікар фіксує дефіцит маси або надмірну масу тіла у пацієнтки. Для цього призначається дієта, адекватні фізичні навантаження, можливо, препарати для зниження або збільшення ваги.

медикаментозне лікування, яке залежно від складності ситуації може рекомендувати лікар:

корекція за допомогою гомеопатичних препаратів;
антигомотоксична терапія (застосування негормональних препаратів, механізм дії яких аналогічний дії гомеопатії);
гормональна терапія. У невеликих дозах призначаються гормони, що допомогають збалансувати гормональний фон.

Профілактика гормонального дисбалансу

Підтримати гормональний баланс можна, дотримуючись здорового способу життя. Це означає, жінка повинна частіше бувати на свіжому повітрі, більше відпочивати і менше піддаватися стресам, дотримуватися здорового раціонального харчування, отримувати помірні фізичні навантаження.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment