Здоров'я 

Замінник цукру і небезпека

Багато людей хворіють на цукровий діабет, страждають від підвищеного артеріальний тиску та хвороби печінки. Також багато людей хочуть схуднути. Лікарі рекомендують відмовлятися від цукру, або хоча б суттєво знижувати його споживання.

Замінники цукру — що це?

Насамперед важливо розуміти, що цукор ми вживаємо не лише у чистому вигляді, додаючи до чаю, але й з багатьма магазинними продуктами та напоями. Замінники цукру — це хімічні сполуки та речовини, які мають солодкий смак, і можуть бути як натуральними, так і штучно створені.

Натуральні замінники цукру виробляються з природної сировини, і є кориснішими для організму, за рахунок того, що їхнє розщеплення в підшлунковій залозі займає більше часу, ніж цукру, а отже, не відбувається різкого підвищення рівня інсуліну в крові. Штучні замінники цукру, як правило, некалорійні, проте вони мають ряд небезпечних властивостей.

Чим небезпечні замінники цукру

І натуральні, і штучні замінники цукру мають свої протипоказання. У багатьох замінниках цукру великий вміст фруктози, яка у надмірних дозах негативно впливає на роботу мозку, уповільнює пам’ять та аналіз інформації. Також цукрозамінники провокують серцево-судинні захворювання та призводять до накопичення жирів.

  • Фруктоза — натуральний цукор, який міститься в квітковому нектарі, фруктах, ягодах, меді та насінні рослин. Велике споживання фруктози підвищує вміст жирів у печінці, знижуючи її чутливість до інсуліну. До того ж, її калорійність така сама, як і у цукру, а тому вживати на день необхідно не більше 30 грам.
  • Сорбіт (Е 420) також відноситься до натуральних замінників цукру, присутній в абрикосах, яблуках, інших фруктах та ягодах, а найбільше – у горобині. Головний недолік сорбіту — калорійність, яка на 50% вища, ніж у цукру. Велике споживання цього замінника цукру може призвести до нудоти, здуття живота та розладу шлунка. Тому рекомендована добова доза сорбіту не має перевищувати 45 грам.
  • Ксиліт (Е 967) отримують з бавовняного насіння та кукурудзяних качанів, використовуючи його при виробництві жувальних гумок та зубної пасти. У великих кількостях він сприяє підвищеному газоутворенню та проносному ефекту, тому ксиліт рекомендується вживати до 50 грам на день.
  • Аспартам (E 951) — найпопулярніший штучний замінник цукру, головний недолік якого в тому, що при нагріванні він розпадається на амінокислоти і метанол, який є отрутою. До того ж аспартам проникає через плацентарний бар’єр, тому він не рекомендований вагітним, до того ж дітям до 6 років він взагалі заборонений. У великих кількостях він може викликати безсоння, головний біль, погіршення зору, депресію, підвищення апетиту. А при тестуванні цього замінника цукру на тваринах спостерігалися випадки раку мозку.


Що ж робити, вживати замінники цукру?

Однозначної відповіді немає, адже в кожної людини свій організм. На думку лікарів, стевія, еритрит та сукралоза є найбезпечнішими замінниками цукру. З недоліків цих продуктів можна відзначити, що у стевії не всім подобається смак, тому її часто комбінують з еритритом для компенсації смакових відчуттів. Що ж до еритриту, то головна проблема в тому, що його важко знайти.

Читайте схожі статті: