Здоров'я 

Чому небезпечна ерозія шийки матки

Ерозія шийки матки – одно з найпоширеніших гінекологічних захворювань. За статистикою, з ним стикається кожна друга жінка у світі. Але не всі про це підозрюють. Чим же небезпечна прихована ерозія?

Що таке ерозія шийки матки?

Ерозія шийки матки – це порушення цілісності слизової (виразки) навколо зовнішнього зеву шийки матки. При цьому слід зауважити, що медики розрізняють істинну ерозію і помилкову.

Істинна ерозія – це безпосередньо пошкоджена ділянка слизової оболонки, яка з часом покривається циліндричним епітелієм, що наповзає з шийки матки. Цей епітелій не лише захоплює нові території, але і починає вростати в пошкоджену слизову оболонку занурюючись углиб шийки матки. Це і є помилкова ерозія.

У чому підступність помилкової ерозії?

Підступність помилкової ерозії в тому, що на захоплених циліндричним епітелієм територіях з часом утворюються ерозійні залози, які постійно секретують, відторгаючи знову утворений плоский епітелій. В результаті виникають ще більші виразки, які іноді можуть кровоточити, а іноді ніяк себе не проявляти. Роками ситуація може розвиватися приховано. І усе б нічого, але нелікована ерозія може переродитися в злоякісну пухлину. Не даремно ж гінекологи вважають ерозію шийки матки провокатором раку цього органу.

Чому у ерозії немає симптомів?

Перехід між маткою і піхвою, який медики називають шийкою матки, практично позбавлений нервових закінчень. Саме тому патологічні процеси в цьому місці не дають відчуття болю. Ерозія шийки матки, дисплазія і навіть рак можуть роками ніяк не даватися взнаки. Найчастіше ерозію шийки матки виявляють випадково, під час профілактичного гінекологічного огляду. Не дивно що медики наполягають на регулярних гінекологічних оглядах як мінімум двічі в рік.

Причини виникнення істинної ерозії

Провокаторів розвитку ерозії шийки матки може бути декілька. Найчастіше це:

травми, отримані під час пологів, інструментальних абортів або ж необережного статевого акту;

гормональний дисбаланс – зниження рівня естрогену в крові і різке підвищення естрадіолу і прогестерону також викликають розпушування маткового епітелію і утворення виразок на слизовій оболонці шийки матки;

хронічні запальні процеси в піхві – бактерійні інфекції (хламідії, трихомонади, мікоплазма і уреоплазма) і віруси (папиломавірус або герпес) можуть привести до ушкодження клітин епітелію і викликати запальну реакцію на шийці матки.

Діагностика

Виявити ерозію можна під час профілактичного огляду на гінекологічному кріслі, проте оцінити глибину ушкоджень маткового епітелію можна тільки після лабораторних аналізів:

аналіз крові на рівень гормонів дозволить виключити гормональний чинник у виникненні ерозії;

бактеріологічне і цитологічне дослідження дасть можливість виявити провокатора виникнення ерозії;

кольпоскопія дасть лікареві можливість детально вивчити глибину поразки епітелію і його структуру;

біопсія (призначається у тому випадку, якщо є підозра на переродження епітельних клітин) – це дослідження покаже з доброякісними або із злоякісними клітинами доведеться мати справу.

Лікування

Встановивши причину виникнення ерозії, лікар-гінеколог в першу чергу починає боротьбу з основним захворюванням (запаленням піхви, вірусом, гормональним дисбалансом). Так, якщо провокатором став гормональний дисбаланс те гінеколог намагається привести гормональний фон жінки в норму за допомогою замісної гормональної терапії. Якщо винуватцем ерозії шийки матки стало запалення слизової оболонки – проводиться протизапальна терапія. З цією метою жінці призначають антибіотики хімічні препарати у вигляді свічок або пігулок. Якщо ж причина у вірусах, то жінці призначають противірусні препарати і засоби, що посилюють імунітет. Проте усі ці зусилля не здатні повністю позбавити від ерозії. Особливо якщо процес зайшов глибоко або уражена велика частина шийки матки. У таких випадках гінеколог вибирає один з хірургічних методів лікування. Це може бути електрокоагуляція, кріодиструкція, лазеротерапія або методи радіохвильової хірургії. Вибір методу залежить від міри вираженості ерозії і стану жінки.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment