Кар’єра жінки

На території нашої країни не було такого жорсткого приниження жінок, а так звана “сексуальна революція” у нас настала сама собою з приходом радянської влади.

А ще раніше вже з’явилася жіноча освіта. У Європі ж до середини XX століття у жінки не було права голосу, права працювати на тих посадах, що і чоловіки, і так далі. У СРСР жінка не лише мала право працювати, вона була зобов’язана це робити. Але чомусь у російських чоловіків все одно зберігається уявлення про жінку, як про людину, обмежену в можливостях. А якщо чоловік і дозволяє собі десь прославити жінку, то частенько це ті області у яких він не став би “бруднитися”: “не чоловіча це справа” їжу готувати, дітей ростити та інше.

У кадровому менеджменті таке “бачення світу” відбивається в понятті “Скляна стеля”. Жінка може бути і перспективною, і розумною, і освіченою, але коли мова зайде про підвищення, перевагу віддадуть чоловікові, який, можливо, навіть в підметки нашій героїні не йде. Їй же вкажуть на недоліки. І так буде завжди. У США можна було б подати до суду за дискримінацію за статевою ознакою. У нас така справа мала б ефект бомби, що розірвалася.

“Скляна стеля” існує завжди негласно, начальник дає зрозуміти кадровій службі, наприклад, що йому потрібний саме чоловік на керівну посаду. Зазвичай справа стосується саме керівних і відповідальних постів. Сам керівник, виправдовуючи такий стан справ наводитиме такі аргументи, що жінці потрібно дітьми займатися, що жінці буває важко впоратися зі своїми емоціями, а це перешкоджає роботі, і так далі. А ось згадати про те, що чоловіки більше схильні до депресії, запоїв, можуть часто і непередбачувано хворіти врешті-решт, що керівна посада якраз вимагає емоційного вкладення, на що чоловік частенько не здатний, – начальник не квапитися.

Якщо Ви зіткнулися з такою дискримінацією на роботі, якщо Вас не влаштовує нинішня посада і Ви не хочете залишатися на ній, доведеться переходити на нове місце роботи або чекати, коли зміниться начальник. На жаль довести щось керівникові з шовіністичними представленнями не представляється можливим, тільки нерви псувати.

Звичайно, є варіант скористатися послугами грамотного юриста і створити прецедент в нашій судовій системі, врешті-решт, в Конституції написано, що усі мають однакові права. Але це той ризик, на який не кожен готовий піти.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment