Жінка розвивається

Материнство позитивно впливає на розвиток розумових здібностей жінки. На думку дослідників, після народження дитини мозок жінки починає нестримно розвиватися.

При цьому, як з’ясували вчені, пологи позитивно впливають не лише на розумові здібності жінки. Дослідження ще показали, який ефект викликають пологи у жінок, що вирішили народити дитину в пізньому віці.

Материнство дає жінкам різкий поштовх в здатності до запам’ятовування і навчання – такого висновку дійшли учені Крег Кінслі з Річмондського університету і професор Келлі Ламберт з коледжу Рендольф-Макон.
Учені стверджують, що позитивний ефект від народження дитини, пов’язаний зі змінами розміру і форми окремих зон мозку, може бути протягом декількох десятиліть, пише The Times. Причини позитивних змін в мозку пов’язані з вивільненням гормонів а також з активізацією його структур, що виникає під час догляду за дитиною. Гормональні коливання під час вагітності, пологів і годування грудьми збільшують розміри клітин в окремих ділянках мозку.

Мова молодих матерів може бути обмежена сюсюканням і курликанням, але їх мозок нестримно розвивається у міру того, як вони пристосовуються до змін, пов’язаних з появою дитини. Спостерігається також загострення сприйняття завдяки якому жінки впізнають дитину, орієнтуючись, зокрема, на запахи і звуки.

Проблема в тому, що більшість матерів одразу після пологів занадто виснажені, щоб активно використовувати свої нові розумові здібності, до того ж їх наявність замаскована неминучим недосипанням. Дослідники пишуть: “Материнство пов’язане з багатьма перевагами, оскільки мозок матері намагається “вирости”, щоб відповідати вимогам, які з’явилися.
Медики давно говорили про користь пізньої вагітності і продовжують говорити. У випадку з пологами в пізнішому віці жіночий мозок отримує додаткові сили в той самий період, коли зазвичай починається погіршення пам’яті, властиве зрілому віку. Таким чином розумове здоров’я подовжується.

Крім того, пологи, на думку вчених, позитивно впливають не лише на розумові здібності жінки, але і на її загальний фізичний стан. Незважаючи на те що з часом здоров’я жінки послаблюється і фізіологічне навантаження може переноситися важче чим у молодому віці, при пологах після 40 років включаються приховані резерви організму – адже тепер жінці треба встигнути виростити дитину. Тому, на думку англійських учених, у зрілих матусь є всі шанси дожити до 100 років.

Втім, шанс порозумнішати після народження дитини є і у батька, говорять учені. Чоловік не може розраховувати на гормональні зміни, які сприятимуть поліпшенню роботи мозку, проте якщо він братиме активну участь у вихованні дитини, то стимуляція мозку також пов’язана з новими випробуваннями, приведе до поліпшення його роботи.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment