Вітамінний чай підвищує імунітет
У сезон простудних захворювань багато людей намагаються вберегти себе від всіляких вірусних інфекцій. Підвищити імунітет допомагають не лише вітаміни, але і чаї, приготовані з настоїв трав і сухофруктів.
Лікарські рослини здавна застосовуються як фармацевтами при виготовленні лікарських препаратів, так і в домашній медицині. Знання про властивості лікарських трав і рецепти приготування настоїв передаються з покоління в покоління.
Для профілактики простудних захворювань підійдуть чаї із звіробою, імбиру, журавлини, малини і, звичайно ж, лимона.
Настій звіробою
1ст. ложку звіробою залити 0,5 літра окропу, настояти в термосі або на водяній лазні 20 хвилин. Пити, заздалегідь процідивши, по півсклянки в день. Постійне вживання настою звіробою підвищує захисні функції організму стимулює залози внутрішньої секреції, регулює роботу ШКТ.
Імбирний чай з лимоном
1-2 ст. ложки натертого імбиру залити склянкою гарячої, але не киплячої води. Дати настоятися 5 хвилин, потім додати скибочку лимона. Замість лимона можна додати скибочку яблука або 1 ч. ложку меду. Імбирний чай з лимоном містить антиоксиданти, зміцнює імунітет, має антибактеріальну дію.
Журавлинний морс
Журавлину розім’яти ложкою, додати трохи цукру і залити теплою водою. Дати трохи настоятися. За бажання можна процідити а краще випити разом з ягодами. Журавлинний морс, окрім величезної користі для здоров’я, хороший ще своїм приємним смаком, який подобається усім. Від нього не відмовиться навіть найвередливіша в їжі дитина.
Вітамінна суміш з сухофруктів
Добре промиту курагу і інжир замочити на годину в холодній воді. Потім сухофрукти порізати на шматочки, додати мелені волоські горіхи, 2 порізаних з шкіркою лимона. Усе це залити медом. Цю суміш треба вживати по 2 ст. ложки 3 рази в день перед їдою. Можна запивати кефіром.