Кавунова дієта
Ось і настав довгожданий сезон баштанних! Кавунів і динь – їж не хочу. Втім, з динями треба бути напоготові, оскільки вони важко засвоюються і не з усіма продуктами поєднуються.
А ось кавунами можна насолоджуватися досхочу. Тим більше що вони ідеально підходять для розвантажувальних дієт.
Чому саме кавуни?
Тому що кавуни багаті вітамінами (В1, В2, С, РР і А).
Тому що в них є фолієва кислота, що регулює жировий обмін і виконує протисклеротичну дію.
Тому що кавуни на 90% складаються з води завдяки чому ця смугаста ягода виконує м’яку сечогінну дію, позбавляючи тим самим від набряків і зайвої рідини в організмі.
Тому що до складу кавуна входять легкозасвоювані цукри, які оздоровлюють і живлять печінку.
Тривалість дієти: від 1 до 15 днів.
Зниження ваги: від 3 до 5 кг
Суть дієти
Починати кавунову дієту слід поступово. Перший тиждень розвантажувальні дні чергуються із звичайними. Під час розвантажувальних днів можна їсти тільки кавун (не менше 500-600 г в день), а в звичайні дні традиційну дієтичну їжу. Це можуть бути каші на воді, нежирний сир, кефір йогурти. Добре переносяться салати зі свіжих овочів або фруктів (заправлені рослинною олією) і свіжовидавлені соки. На другий тиждень починається п’ятиденний кавуновий марафон без проміжних днів. Втім, фахівці стверджують що кавунові дні переносяться досить легко, оскільки сік цієї ягоди багатий глюкозою і фруктозою, а кавуновий м’якуш багатий пектинами і клітковиною (вони швидко заповнюють шлунок, даючи відчуття ситості). Отже тяжке відчуття голоду під час кавунової дієти вам не загрожує. Втім, скинути зайву вагу – це тільки половина справи. Після кавунової дієти важливо утримати завойовані рубежі. Для цього ні в якому разі не можна накидатися на смажене, жирне, копчене і борошняне. У перший день після монодієти в меню мають бути присутніми свіжі овочі, фрукти і фреші. На другий день можна ввести в раціон молочнокислі продукти (з невисоким відсотком жирності). Третій день присвячений кашам. На четвертий – допускається відварене м’ясо, риба яйця і свіжі овочі. При цьому важливо стежити за розмірами порцій – під час виходу з дієти вони мають бути в два рази менше, ніж зазвичай.
Заборонені продукти
Консерви, копчення, соління, солодощі, борошняні вироби.
Протипоказання
Людям з хворими нирками до кавунової дієти слід ставитися з великою обережністю оскільки вживання великої кількості кавунів може спровокувати ниркову кольку. Щоб цього не сталося, перед початком кавунової дієти слід зробити УЗД нирок і порадитися зі своїм лікарем. Протипоказана кавунова дієта і людям що нещодавно перенесли операцію, вагітним жінкам, а також пацієнтам з діагнозом цукровий діабет.
Важливо!
Під час кавунової дієти стежте за своїм самопочуттям. При запамороченнях, появі відчуття слабкості, нудоті швидкій стомлюваності або синдрому кишкового розладу негайно звернетеся за порадою до свого лікаря, можливо, вам доведеться призупинити дієту.
Кавунова дієта |
|
Понеділок |
Не менше 600 г кавунової м’якоті протягом дня (можна більше). |
Вівторок |
Сніданок: вівсяна каша на воді з медом. Обід: 100 г сиру + 1-2 персика. Вечеря: овочевий салат + шматочок житнього хліба. Перед сном 1 стигла груша. |
Середа |
Не менше 600 г кавунової м’якоті протягом дня |
Четвер |
Сніданок: салат зі свіжих фруктів. |
П’ятниця |
Не менше 600 г кавунової м’якоті протягом дня. |
Субота |
Сніданок: вівсяна каша на воді з медом. Обід: 100 г сиру + салат з помідорів. Вечеря: відварні овочі з шматочком житнього хліба + м’якоть кавуна. Перед сном 1 персик. |
З неділі по четвер |
Не менше 600 г кавунової м’якоті протягом дня. |
П’ятница |
Сніданок: 1 морква, натерта на тертці + 2 персика. Обід: овочевий суп (без жиру) і велике яблуко. Вечеря: кавун. |
Субота |
Літр кефір або натурального йогурту випити протягом дня. Кавун в необмежених кількостях. |
Неділя |
Cніданок: вівсяна каша на воді з медом. Обід: овочевий суп + шматочок хліба з висівками. Вечеря: вівсянка з медом + кавун. Перед сном 2 персика. |
Понеділок |
Сніданок: салат з овочів з житнім хлібом, 1 яйце. Обід: 100 г відварної риби + салат. Вечеря: кавун. Перед сном 1 груша. |