Дієти 

Калієва дієта

Вибираючи дієту, треба чітко собі представляти кінцеву мету. Якщо ви хочете худнути заради схуднення, то вам підійде будь-яка низькокалорійна дієта.

Якщо ж ви маєте намір убити одним пострілом відразу двох зайців (тобто позбавитися від зайвих кілограмів і поправити своє здоров’я) тоді вам краще всього вибирати лікувальну систему живлення, таку, наприклад, як калієва дієта.

Для кого?
Калієва дієта розроблена спеціально для людей з тими або іншими судинними проблемами. Дієтологи рекомендують перехід на цю дієту людям з гіпертонією, серцево-судинними захворюваннями, недостатністю кровообігу, а також тим, хто ще не хворий але схильний до подібних недуг.

Суть дієти
Головною причиною серцево-судинних проблем медики вважають холестерин. Звужуючи просвіт між стінками судин, він провокує підвищення артеріального тиску, викликаючи головні болі, мігрень, крововиливи в мозок, серцеві напади. Ворогом №2 медики називають сіль, надмірне споживання якої призводить до затримки рідини в організмі, що провокує розвиток гіпертонічної хвороби. Саме тому калієва дієта бідна продуктами тваринного походження і сіллю (гіпертонікам слід вживати не більше 5 г солі в добу). Замість заборонених продуктів в цю дієту включені продукти багаті солями калію (картопля, риба, крупи) які сприяють виведенню з організму зайвої рідини і стабілізації артеріального тиску. Втім, перехід на цю систему живлення не звільняє людей з гіпертонічною хворобою від прийому медикаментів.

Тривалість дієти : 6-10 днів
Залежно від самопочуття (і витривалості) того що худне, можна розтягти дієту на 10 днів, а можна обмежитися шістьма. Для цього раціони I і II слід застосовувати впродовж 1-2 днів кожен. А раціони III – IV розраховані на 2-3 дні.

Коментар доктора медичних наук, професора кафедри гастроентерології і дієтології КМАПО ім. Шупика Галини Анохіної: “Калієва дієта відома як серед дієтологів, так і серед кардіологів. Вона описана у багатьох підручниках по дієтотерапії і має під собою строгу наукову основу. Розрахована на зниження кровоносного тиску і поліпшення кровообігу вона хороша як для профілактики серцево-судинних захворювань, так і для періоду їх загострення. Правда цю дієту не можна застосовувати довгий час, оскільки в ній практично немає білку, а без нього страждатиме функція печінки, і може знизитися утворення альбуміну – речовини яке затримує рідину в порожнині русла посудин і запобігає запітнінню міжклітинних тканин. Більш того, калієва дієта розрахована на людей із захворюваннями серцево-судинної системи, а їм знижувати вагу краще всього під спостереженням лікаря оскільки перехід від однієї системи живлення (нехай навіть поганий, але до якої організм вже пристосувався), до іншої – може привести до непередбачених наслідків. Так, під час різкого зниження ваги в кров потрапить велика кількість жирних кислот і амінокислот які підвищують здатність згущуватися крові і збільшують ризик утворення тромбів. Отже перед переходом на дієту краще всього пройти комплексне обстеження і оцінити всі ризики”.

Раціон I

Перший сніданок 200 г печеної картоплі, чашка кави без кофеїну з молоком
Другий сніданок 100 мл сока із свіжої капусти або моркви
Обід Тарілка супа-пюре з картоплі, 100 г морковного пюре, на десерт 50 г фруктового желе
Полудник Склянка відвару шипшини
Вечеря Картопляне пюре
Перед сном Склянка свіжовичавленого фруктового соку

Раціон II

Перший сніданок 200 г печеної картоплі, чашка кави без кофеїну з молоком
Другий сніданок 150 г пшоняної каші, 100 мл капустяного або морковного фрешу
Обід Суп-пюре з капусти і картоплі, 2 картопляні котлети, 100 г фруктового желе
Полудник 100 мл відвару шипшини
Вечеря Порція фруктового плову, відвар шипшини (100 мл)
Перед сном Склянка фруктового фрешу

Раціон-III

Перший сніданок 200 г пшоняної каші на молоці з сухофруктами, чашка кави без кофеїну з молоком
Другий сніданок 200 г картопляного пюре, склянка капустяного або морковного фрешу
Обід Порція вівсяного супу з овочами, 2 морковні котлети, склянка компоту з сухофруктів.
Полудник 100 мл відвару шипшини
Вечеря 50 г відвареної риби, 200 г картопляного пюре, чашка чаю з молоком
Перед сном Склянка фруктового фрешу

Раціон IV

Перший сніданок Порція салату з свіжих овочів, гречана каша з молоком (200 г), чашка кави без кофеїну з молоком.
Другий сніданок 100 г родзинок або кураги, 100 мл капустяного або морковного соку
Обід 400 мл картопляного супу з овочами, плов з відвареним м’ясом, склянка компоту з сухофруктів
Полудник 2-3 печених яблука
Вечеря 50 г відвареного м’яса, 2 картопляні котлети, чай з молоком
Перед сном 100 мл фруктового фрешу

Читайте схожі статті:

Leave a Comment