Краса 

Лікування проблемної шкіри

Три кроки до здорової шкіри: подавити діяльність бактерій, що викликають запалення, нормалізувати діяльність сальних залоз, прибрати рубчики і застійні плями.

Чому шкіра стає проблемною? Причина – в діяльності сальних залоз шкіри, що залягають в її глибоких шарах. По кількості виділення шкірного сала шкіра ділиться на три типи – суха, жирна, нормальна і комбінована. Для жирної шкіри (на усьому обличчі) і для комбінованої (Т-зона – ніс, лоб і підборіддя) характерні великі сальні залози з сильним виділенням шкірного сала і широкими гирлами, які в народі помилково називають “пори”. Більшість людей вважають, що ці “пори” або “чорні точки” і є залозами шкіри, які слід лікувати нанесенням кремів і мазей. Проте самі сальні залози розташовані глибоко, в самих нижніх відділах шкіри, звідти веде тонкий звитою вивідна протока, що відкривається гирлом на поверхні. Тому так часто застосування тільки кремів і лосьйонів для лікування глибоких вугрів буває малоефективним.

У нормі сальні залози призначені для вироблення шкірного сала з метою захисту і зміцнення шкіри, але під впливом правильного догляду, поганій екології, особливостей харчування і гормонального фону в їх роботі відбувається збій.

Окрім об’єму шкірного сала, що виділяється має значення і його густина. Чим густіше секрет, тим важче йому виділятися назовні. Щедрий густий секрет буквально “розпирає” стінки залози, чому на шкірі видно ущільнення різного діаметру : від малюсіньких кульок до досить великих вузлів над якими навіть може мінятися колір шкіри, маючи трохи синюватий відтінок. Скупчення сального секрету притягує бактерій, що мешкають на шкірі, оскільки сальний секрет – прекрасне поживне середовище для них. Розмножуючись, вони викликають запалення хворобливість і почервоніння шкіри. Коли не усунений основний дефект – застійне скупчення сала, – таке місцеве запалення може “тліти” тижнями, формуючи вугри, або прищики.

Важкий прищ гірше за важкого підлітка

Володар прища, бажаючи якнайшвидше позбавитися від такої сумнівної “прикраси”, часто намагається його видавити, але нічого не виходить, оскільки через звужену протоку сальної залози секрет, що застоявся, просто не може пройти. Інший варіант неправильного підходу до проблеми – припікання шкіри над прищем різними розчинами, мазями і кремами. Але вони не в змозі проникнути в глибокі шари шкіри і розкрити конгломерат, що застоявся. Поступово хронічний прищ проходить сам але на його місці довго зберігається синювата, потім коричнева пігментація, а нерідко і атрофічний рубчик.

Що робити? Для того, щоб застійний прищ пройшов швидко, бажано допомогти шкірі позбавитися від нього. Це дуже просто – потрібно використовувати метод, який називається електрокоагуляція з “відкриттям” каналу для видалення утримуваного прища а потім під нього зробити ін’єкцію антибіотика або киснево-озонової суміші для швидкого пригнічення бактерійного запалення. Після такої маніпуляції загоєння йде дуже швидко, проте пігментація і рубчик все одно можуть сформуватися, тому як тільки прищ сформувався, бажано звернутися до дерматолога.

Атрофічні рубчики після вугрів можна усунути ін’єкціями високомолекулярної гіалуронової кислоти і регулярним нанесенням крему з ретинолом. Чим молодші рубчики, тим краще вони піддаються лікуванню. З тією ж метою, а також для вирівнювання кольору шкіри застосовують серединний трихлороцетовий (ТСА) пілінг, який стимулює оновлення шкіри і активно відлущує її верхні шари. Звичайно це 4 процедури з інтервалом в місяць. Їх проводять в осінньо-зимовий період (з жовтня по лютий), коли сонце не дуже активне і вірогідність формування пігментації після процедури низька. Розсмоктування синюшних плям можна значно прискорити за допомогою кисневої терапії (озону) і мезотерапії з вітамінними комплексами і антиоксидантами.

Шкіра і харчування

Стан шкірної секреції залежить від характеру харчування: чим щедріше споживання солодкого, тим більше густе, щедре і “смачне” для бактерій шкірне сало виробляється.

Що робити? Іноді зміна дієти з обмеженням солодкого і борошняного сприяє поліпшенню стану шкіри і без лікування.

В деяких випадках вугревий висип на обличчі має алергічне походження і пов’язаний з непереносимістю деяких видів їжі. Тоді висип посилюється після різного роду застілля. Для таких пацієнтів характерне поєднання висипань на шкірі з іншими проявами: наприклад стомлюваністю, головним болем, порушеннями травлення, запахом з рота, загальною чутливістю шкіри з схильністю до свербежу і почервоніння. Сплеск звернень пацієнтів з такого роду прищами до дерматолога спостерігається після святкування Нового року, і влітку – після повернення з відпочинку з Туреччини і Єгипту з їх щедрим шведським столом.

Що робити? Для висипу, пов’язаного з харчовою непереносимістю, кращим лікуванням є підбір дієти, який проводиться на підставі аналізу крові на сумісність з продуктами харчування. Це імунологічний аналіз з оцінкою специфічних антитіл (Ig G і IgE) до різних продуктів, кількості і активності клітин, спровокуючих алергічну реакцію.

Шкіра і екологія

Важливим чинником розвитку “прищів” є потовщення самих верхніх шарів шкіри, які звужують вивідну протоку сальної залози і сприяють застою в ній. Потовщення шкіри розвивається у відповідь на зовнішні дії, наприклад на сонячне випромінювання і несприятливу міську екологію. Багато людей, що страждають вугровим висипом, відмічають поліпшення влітку під час відпочинку на морі. Це відбувається за рахунок корисного впливу на шкіру свіжого повітря. Проте після повернення в мегаполіс через 10-20 днів стан шкіри погіршується, позначається її потовщення, яке розвинулося при загарі як захисна реакція на сонячне опромінення.

Що робити? Для таких пацієнтів відмінним лікуванням є хімічні пілінги, що стоншують верхній шар шкіри і звільняють обмежену протоку сальної залози. Ідеально підходить пілінг з саліциловою кислотою, яка не лише стоншує верхній шар шкіри але і має знезаражувальну і протизапальну дію. При застосуванні саліцилового пілінгу спостерігається негайний ефект у вигляді підсихання запальних елементів. Окрім саліцилового, у ряді випадків використовують і інші види пілінгів : з гліколевою молочною і іншими фруктовими кислотами, ретиноловый пілінг. Останній трохи некомфортний, оскільки може викликати реакцію загострення вугрового висипу, чого практично не спостерігається при саліциловому і гліколевому пілінгу. Який вид пілінгу буде найбільш оптимальний у кожному конкретному випадку – вирішує лікар. Звичайно це курсова процедура, що складається з 4-10 пілінгів один раз в 7-14 днів, які проводять в осінньо-зимовий період. Проте саліциловий пілінг за свідченнями можна застосовувати і влітку. Це добре переносима, швидка процедура, що займає 10-15 хвилин.

Увага! Не потрібно плутати хімічний пілінг із скрабом або гоммажем, що механічно очищає поверхню шкіри. Останні два засоби використовуються для профілактики прищів і підвищення результативності умивання. Більше того за наявності на шкірі активних запалених прищиків ці засоби застосовувати не можна, оскільки вони можуть травмувати шкіру і рознести інфекцію по її поверхні.

Шкіра і гормони

Для підлітків і молоді головною причиною розвитку вугрового висипу є різке збільшення сальної секреції і потовщення верхніх шарів шкіри з моменту настання статевої зрілості.

Що робити? В цьому випадку ідеальним рішенням буде поєднання місцевого гомеопатичного лікування, спрямованого на розрідження згущеного сального секрету, і застосування пілінгів з саліциловою або гліколевою кислотою. У гострому періоді коли на обличчі є присутніми яскраво-червоні вузлики, що припухнули, будуть ефективні електрокоагуляція, місцева антибіотико- чи озонотерапія. На перших етапах лікування може бути доцільне так зване “чищення” коли сальні залози механічно звільняються від секрету, що забиває їх. Чищення не є по справжньому лікувальним заходом, оскільки за відсутності планомірного лікування сальні залози дуже швидко знову “забиваються” але на перших етапах вона може бути корисна для забезпечення доступу лікарських засобів до стінок залози.

У ряді випадків дуже хороший ефект при запальних вуграх дає незаслужено забута кварцева лампа, яку раніше широко застосовували для лікування шкірних захворювань. Нині таку лампу можна придбати для дому. Проте дати рекомендації про придбання такої лампи і рекомендувати курс може тільки фахівець, оскільки у ряді випадків її застосування буде протипоказане, що втім, відноситься до будь-якого методу лікування.

Шкіра і вік

Нерідко вугревий висип турбує людей середнього віку, коли вже з’являються перші зморшки, але “проблемність” шкіри ще зберігається. Причини – вікове потовщення шкіри, зниження місцевого імунітету і ендокринні порушення. У цьому віці вугревий висип розташовується переважно по овалу обличчя і на щоках, де залягають тонкі звиті залози.

Що робити? Оптимальний результат дає поєднання пілінгу (з саліциловою або гліколевою кислотою) з мезоімунокорекцією. Мезоімунокорекція – застосування засобів для мезотерапії з гіалуроновою кислотою, вітамінами, амінокислотами, що стимулюють імунітет шкіри сприяючи її зволоженню, посилюючі місцевий обмін і кровообіг. Поєднання цих методів не лише має “противовугреву” ефективність, але і сприяє профілактиці вікових змін. Шкіра стає більш пружною, рівною і свіжішою що актуально для більшості пацієнток у віці старших 30 років.

Увага! Радикальним засобом, що назавжди або надовго знижує секрецію сальних залоз і потоншує верхні відділи шкіри (і отже що виліковує вугри) являється препарат вітаміну А – Роаккутан який приймається щодня декілька місяців і має накопичувальний ефект. Проте не слід спокушатися і займатися самолікуванням. Цей препарат показаний тільки у випадках важкого або середньоважкого перебігу захворювання а його призначення вимагає попереднього обстеження, має протипоказання і може іноді переноситися з розвитком сухості шкіри або інших проявів, які усуваються певними лікувальними заходами. Лікування повинне проходити під контролем лікаря і на тлі регулярної оцінки аналізів крові.

Домашній догляд за проблемною шкірою

Максимальну увагу слід приділяти очищенню. Нині широко поширені засоби умивання на основі гелю з підвищеним pH. Вони менше дратують шкіру, але частенько “недовідмивають” її. Це легко визначити провівши пальцем по щоці після умивання. У ідеалі чиста шкіра чинить опір, буквально “поскрипує” від чистоти. Якщо ж шкіра недочищена, буде відчуття “плівки”. Тому досвідчені дерматологи часто рекомендують своїм пацієнтам умиватися. милом. Але вибір мила – теж справа відповідальна, сорти із зволожуючими компонентами категорично не підходять. Існують і гелі, що добре відмивають шкіру, проте їх вибір краще довірити дерматологові.

Величезне значення має і вибирання засобу догляду. Проблемна шкіра не переносить кремів з щільною текстурою, оскільки гирла залоз вмить забиваються жировою основою крему. В той же час спиртові і інші “протирання”, що сушать “припалювальки” та засоби для умивання сильно зневоднюють шкіру. Це призводить до розвитку феномену так званої “жирної сухої шкіри” – гирла залоз забиті салом, а поверхня шкіри – пересушена. Ідеальним вибором в цьому випадку є легка сироватка на основі гелю з відсутністю або мінімальним змістом жирових включень. Вибір сироватки краще теж довірити лікарю-дерматокосметологу. Іноді оптимальним є вибір сироватки що продається як “противікова”, незважаючи на наявність в ній чудових компонентів для противугревого догляду.

Професійний підхід до проблемної шкіри

В цілому лікування проблемної шкіри носить комплексний характер. У гостру стадію, коли є запалення, почервоніння і хворобливість, застосовуються методи, що пригнічують запалення: електрокоагуляція, призначення антибіотиків саліциловий пілінг, киснева терапія. Після цього слід зайнятися нормалізацією діяльності сальних залоз і відновленням імунітету шкіри за допомогою пілінгів, мезоімунокорекції, гомеопатичної мезотерапії, прийому Роаккутана. Це найбільш тривалий і багатоступінчастий етап лікування, оскільки потрібно змінити природні особливості шкіри і підвищити її імунітет.

На завершальному етапі усуваються наслідки вугрового висипу (рубці, застійні синюшні плями на шкірі) за допомогою ТСА-пілінгів, мезотерапії високомолекулярною гіалуроновою кислотою, регулярного застосування регенеруючих сироваток і кремів.

Важко розібратися у безлічі методів? Зовсім ні. Досвідчений лікар швидко підбере правильну схему лікування на індивідуальній основі. Всі ці процедури проводяться швидко і безболісно. Їм може передувати заспокійлива і розслаблююча масажна процедура також ефективна при проблемній шкірі. Наприклад, глибокий ліфт-масаж, що проводиться на апараті, що імітує щипковий масаж по Жаке, спрямований на розминку глибоких застійних елементів і дренування сальних залоз. Це затишна і приємна процедура під час якої люди засинають, особливо прийшовши після робочого дня. Її можна поєднувати з іншими видами лікування (як підготовчий етап до проведення саліцилового пілінгу, мезотерапевтичного лікування), щоб поєднати релаксуючий догляд і лікування проблемної шкіри.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment