Статті 

Чому дієти не працюють

Існує дві причини: фізіологічні та психологічні.

Досить малий відсоток людей дійсно має гормональні проблеми або генетичну схильність до великої ваги настільки виражену, що схуднути стає важким та болісним завданням. І все таки таким людям вдається зменшити вагу різними обмеженнями або медикаментозними корекціями.

Зазвичай віра в гормональні та інші фізіологічні причини помилкова. Показове дослідження, в якому порівняли групу людей, які були переконані у своїй нездатності схуднути через гормони і генетику, і людей, які таких скарг не мали.

Істотної різниці в гормональному фоні, швидкості метаболізму або будь-яких фізіологічних параметрах між групами виявлено не було. Однак, перша група у півтора, а то навіть і два рази, недооцінювала калорійність свого раціону і приблизно в ті ж самі півтора-два рази переоцінювала свою рухову активність. Тобто вони їли більше і рухалися менше, ніж думали. У контрольній групі оцінки витрат були набагато ближчими до реальних.

Що ж заважає людям худнути?

По-перше, мільйони років еволюції всі живі істоти на землі жили напівголодними, а вся еволюція — битва за їжу. Людина перемогла. Але людська природа не змінилася за сотні років достатку, все ті ж мільйони років еволюції стоять за роботою кожної клітинки нашого організму. І всі вони вміють жити напівголодними і запасати «харчі» при кожній нагоді.

Людська популяція за цією ознакою неоднорідна. Деяка кількість людей має хорошу регуляцію сталості маси тіла, інша частина має навіть нахил у бік зниженої ваги. У таких людей помірний апетит, висока рухова активність та висока енергетика. Якщо вони переїдають, то апетит знижується на кілька днів, а природна активність дозволяє швидко витратити зайві калорії.

А ось решта людей мають несиметричну регуляцію в бік накопичення і дуже неохоче витрачають енергію, отже, легше набирають вагу.

Вигідна з еволюційної точки зору властивість повернулася проти нас. Наразі достатку вистачає на всіх, і людей, які не мають проблем із зайвою вагою все менше. Про це свідчить статистика поширення ожиріння.

По-друге, ніхто точно не розуміє, що таке раціональне збалансоване харчування. Дієти, складені без урахування інформації, щоб від дефіциту калорій не страждало здоров’я, заздалегідь приречені на провал — вони будуть голодними, вони будуть шкодити здоров’ю, уповільнювати метаболізм, підштовхувати до зривів.

Ви знаєте скільки білка вам потрібно їсти при схудненні для збалансованого харчування? Скільки клітковини потрібно вживати щодня? Які жири обов’язково слід включати в раціон і в якій кількості? Якщо ви відповіли «ні» хоча б на одне питання — варто підвищити свої знання про здорове харчування і лише потім починати худнути!

Ви, напевно, вже зрозуміли, що вся сіль схуднення власне у сфері психології і знаходиться. Саме тому так багато психотерапевтів займаються проблемами зайвої ваги, а краще буде сказати, неправильної харчової поведінки, а найпопулярніші «попсові» дієти влаштовані за підручником психології, нерідко з повним ігноруванням підручників з нутриціології та дієтології.

Маючи залізобетонну мотивацію, волю чи що там ще створює в людях правильний настрій на перемогу будь-якою ціною, схуднути можна за допомогою будь-якої дієти. Головне — пам’ятати про цю ціну.

95 відсотків людей, які схудли набирає вагу знову. Чому так відбувається? Все просто, адже вони невірно розрахували свої сили і спрямували їх на несуттєві моменти або неправильно розподілили на істотні.

Зробіть ставку на психологію і забудьте про фізіологію з дієтологією, все — провал. Киньте всі сили на дієтологію і самовпевнено проігноруєте психологію — провал. Не знаєте азів здорового харчування і ваша дієта для схуднення відрізняється від звичайних харчових звичок як будні монашки від вихідного запеклого гравця в казино — провал. Це мінне поле переходить незначний відсоток людей, які бажають схуднути, і тільки п’ять відсотків роблять це свідомо і з розумінням того, як протоптати доріжку між пастками.

То чи складно схуднути? Ні, зовсім складно. Складно втримати вагу на потрібному рівні? Теж не складно. Просто потрібно здійснювати правильні кроки і мати терпіння. Збалансоване харчування, фізкультура, а в деяких випадках допомога психолога це майже так само важливо для гарного самовідчуття і навіть виживання, як чищення зубів чи миття рук. Ці прості процедури врятували величезну кількість життів і запобігли чималим хворобам. Якби всі чистили зуби або мили руки раз на рік перед пляжним сезоном – то це б точно не спрацювало!

Не зупиняйтеся на півшляху від досягнення мети. Будьте впевненими.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment