Здоров'я 

Сонце і гормональний фон жінки

Всім відомо, що сонце позитивно впливає на все живе. А як наше жарке світило впливає на гормональний фон жінки, стан молочних залоз і менструальний цикл? Кому варто грітися на сонечку, а кому його краще уникати?

Сонце і настрій
Сонячне світло позитивно впливає на кожну людину. Вчені визнають його відмінним антидепресантом, здатним розігнати тугу і повернути відчуття щастя. Завдяки чому це відбувається? Вчені впевнені, що причина в гормонах. У відповідь на безхмарне небо і яскраві промені гіпофіз починає виробляти підвищену кількість ендорфінів – гормонів задоволення і радості. Звідси і антидепресивний ефект сонця.

Сонце і молочні залози
Але не завжди сонце корисне, особливо це стосується жінок. Надмірні дози ультрафіолету згубно позначаються на здоров’ї молочних залоз. Особливо небезпечне перебування на відкритому сонці для жінок з мастопатією, внутрішньопротокових папіломах фіброаденомах і інших захворюваннях молочних залоз. Агресивна дія ультрафіолету може привести до переродження доброякісних новоутворень в злоякісні. Особливо небезпечний загар топлес під час якого сонячні промені впливають на найніжнішу і незахищену область організму – соски.

Сонце і ПМС
Під впливом сонячних променів в жіночому організмі збільшується виробітку естрогену – жіночих статевих гормонів, які роблять нас привабливішими, енергійнішими і інтелектуально активнішими. При цьому слід помітити що сонячні промені збільшують не лише кількісні показники естрогену, – наше світило сприяє ще і підвищенню сприйнятливості деяких органів до цих самих гормонів. Під впливом цих процесів матка яєчники і молочні залози стають чутливішими до дії естрогену, а це означає, що гормональний баланс жінки вирівнюється, менструальний цикл стає регулярнішим, а ПМС перестають докучати.

Сонце і жіночі хвороби
А ось для жінок з діагнозами гіперплазія ендометрія, фіброміома, міома і ендометріоз сонце протипоказане. Провиною все той же естроген. Великі дози ультрафіолету провокують підвищення рівня цих гормонів а при вище перелічених захворюваннях естрогену в організмі і так надто багато. Ось тому безневинний загар може прискорити розвиток недуги.

Сонце і шкіра
З приходом спекотних літніх днів в організмі жінки починає активно вироблятися ще один важливий гормон – тестостерон. Окрім яскраво вираженого підвищення лібідо, тестостерон робить вплив і на нашу шкіру. Якщо його в організмі занадто багато жінка скаржиться на зайву сальність шкіри і вугрові висипання. Хто знає, до чого б це привело, коли б не особливість сонця підсушувати і знезаражувати шкіру обличчя. Отже помірний загар сприяє зникненню прищиків.

Сонце і захисні сили
Підвищені дози ультрафіолету можуть серйозно позначитися на захисних силах організму. Ось тому, повернувшись з теплих країн, багато хто починає шмигати носом і скаржитися на підвищення температури. Причина такого стану в клітинах імунітету які під впливом підвищених доз ультрафіолету гинуть в підшкірних шарах шкіри, викликаючи загальне падіння імунітету. Щоб це не сталося, медики радять загоряти з 9 до 11 годин ранку або ж з 16 до 18 вечора.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment