Здоров'я 

Жінка і гінеколог

Загальноприйнятою в міжнародній практиці медицини вважається необхідність для жінки щорічних гінекологічних оглядів.

Між тим багато з них, у тому числі в клімактеричному періоді і віці 50-60 років, такому небезпечному для розвитку патологічних процесів в матці не з’являються до гінеколога з моменту останніх пологів. Точно так і молоді жінки уникають гінеколога, не знаючи, коли треба звернутися до нього вперше. І в тому і в іншому випадку така поведінка неминуче позначається на жіночому здоров’ї.

Щорічний гінекологічний огляд може запобігти більшості гінекологічних захворювань і вберегти жінку від багатьох неприємностей. Нестача часу, страх, соромливість, а також відсутність будь-яких симптомів захворювання – це типові виправдання жінок що давно не відвідували гінеколога. Гінекологічні огляди потрібні, оскільки багато захворювань жіночих статевих органів протікають безсимптомно (багато пухлин і інфекції) і їх можна виявити тільки при періодичних оглядах.

Перша консультація жінки з гінекологом має відбутися одразу ж після початку статевого життя. У реальності близько 52% жінок у віці від 16 до 24 років (коли сексуальні стосунки вже не є чимось незвичайним) ніколи не бували у гінеколога.

Те ж саме можна сказати і про 28% жінок у віці від 20 до 29 років. Консультація з гінекологом в цьому віці дуже важлива. І не лише для профілактики і лікування захворювань, але і для отримання своєчасної інформації по запобіганню небажаній вагітності, профілактиці венеричних захворювань, а також профілактиці гепатитів і СНІДУ, що передаються статевим шляхом. Важливо також, щоб жінка мала уявлення про захворювання, що призводять до безпліддя.

Виникаючий страх і соромливість при необхідності гінекологічного огляду нікого не повинен примушувати діяти на шкоду своєму здоров’ю. Не треба йти на поводі у власної нервозності і наражати себе на небезпеку.

Що ж включає гінекологічний огляд?

Передусім це огляд піхви і шийки матки за допомогою спеціального металевого дзеркала у вигляді “качиного носа”, яке розкривається в піхві (безболісно) і дозволяє гінекологові провести повний огляд.

Після цього лікар проводить пальпацію матки і яєчників через черевну стінку і піхву для виявлення можливої патології. Останнім часом все частіше для цієї мети стали використовувати ультразвукове обстеження за допомогою введення в піхву еластичної трубочки з сенсором, що передає інформацію про структури матки і яєчників на телеекран.

Іншою дуже важливою пробою при огляді є взяття мазка з шийки матки для проведення цитології (визначення клітинного складу тканин шийки матки в цілях виявлення злоякісного переродження клітин)

Додатково до цих досліджень жінки у віці 45-50 років повинні щорічно проводити мамографію (рентгенологічне дослідження грудних залоз).

Читайте схожі статті:

Leave a Comment