Дієти 

Індійська дієта

Ні в одній іншій країні світу немає такої кількості довгожителів, як в Індії. Причому вік багатьох  з них не обмежується сотнею років, а досягає 130-140 років.

У чому ж секрет індійського феномену: в  тутешньому кліматі у розжареній землі або в традиційній індійській дієті, яку сучасні медики  називають однією з найздоровіших і продуманих.

Основні принципи індійської дієти
Традиційна система харчування індусів строго підпорядкована біоритмам природи. Про нерозривний  зв’язок травних процесів з сонячною активністю писали ще автори прадавнього трактату про здоров’я –  Аюрведи. Це вони ввели таке поняття як “внутрішній вогонь травлення”, який пробуджується і згасає  разом з сонцем. Так, рано вранці вогонь усередині нас ледве жевріє, в обід розгорається, а до  вечора затухає. Враховуючи це, сніданок в країні Камасутри починається близько 10 ранку, обід з 12  до 14 годин а вечеря не пізніше 18 (у літній час 20) годин.

Кому підійде?
Тим, хто легко переносить відсутність риби і м’яса, оскільки індійська дієта передбачає  вегетаріанське меню.

З чого складається індійський сніданок?
Враховуючи те, що в 10 ранку сонячна активність ще тільки починає посилюватися а травний вогонь  усередині людини ще недостатньо розгорівся, індійський сніданок не має бути занадто щільним. Якщо  не дотримуватися цього правила і наїдатися вранці досхочу, є ризик “заглушити” вогонь, що  розгорається що у свою чергу веде до уповільнення обмінних процесів. Пам’ятайте про це, складаючи  свій індійський сніданок. У ідеалі він повинен складатися зі свіжих овочевих або фруктових салатів,  прісних перепічок і свіжовіджатих соків. Любителі десертів можуть з’їсти на сніданок що-небудь  солоденьке – в цей час доби порожні калорії швидко згорають, не осідаючи на талії. А ось солодощі  на вечерю – це пряма дорога до статусу товстушки. Традиційний індійський чай і каву під час  індійської дієти доведеться звести до мінімуму. Кофеїн, що міститься в цих напоях, вважається  сильним стимулятором, зловживати яким індійські мудреці не радять.

Яким має бути обід?
Як ми вже говорили, обід в Індії настає опівдні – саме в цей період сонце знаходиться на піку своєї  активності, а тому уся з’їдена їжа швидко перетравлюється, перетворюючись на енергію, а не жир.  Індійський обід має бути щільним і ситним. У ідеалі він повинен складатися з овочевого супу або  супу-пюре з бобових (сочевиця, горох, квасоля), тарілки злаків (рис, вівсянка, гречка), які  прийнято поливати різними соусами (чатні) і порцією тушкованих овочів. На десерт можна з’їсти  фруктовий салат (манго, гранати, дині абрикоси, яблука, полуниця). Замість дріжджового хліба індуси  їдять прісні перепічки з борошна грубого помелу, які за ведичними канонами не викликають в  кишковику бродіння.

Що треба знати про вечерю?
На відміну від щільного обіду, індійська вечеря повинна бути дуже легкою. Воно і зрозуміло, в  передзахідну годину внутрішній вогонь травлення йде на спад і поступово затухає, тому остання їжа  не повинна навантажувати організм великою кількістю вуглеводів, які довго перетравлюються,  заважаючи нормальному сну і відпочинку організму. У ідеалі індійська вечеря повинна складатися з  фруктів, сиру, сиру, йогурту.

Важливо!

Кожну трапезу в Індії прийнято зажовувати листям бетелю або спеціями. На думку індусів така  “жуйка”, не лише чистить зуби і освіжає дихання, але і стимулює процес переварювання їжі. У наших  умовах можна закушувати кожну трапезу коріандром фенхелем або гвоздикою – ефект той же.

Ця система харчування дозволяє налагодити обмін речовин, стабілізувати вагу, поліпшити загальний  стан організму і особливо роботу травної системи. При цьому важливо нагадати що за всіма правилами  індійської дієти двічі в місяць необхідно влаштовувати собі розвантажувальні дні. Для цього підійдуть 10-й день що прибуває і 10-ої день ущербленого місяця – час екадаші. Індуси вважають що в цю місячну добу вся негативна енергія Всесвіту зосереджується в їжі. Саме тому в цей період  прийнято постити (або на воді, або на фруктах). Практика таких розвантажувальних днів дуже корисна  оскільки двічі в місяць ми даємо організму можливість самоочищатися і відновлюватися. Проте людям з  хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту цукровим діабетом і іншими хронічними  захворюваннями перед проведенням розвантажувальних днів слід проконсультуватися у свого лікаря.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment