Індійська дієта
Ні в одній іншій країні світу немає такої кількості довгожителів, як в Індії. Причому вік багатьох з них не обмежується сотнею років, а досягає 130-140 років.
У чому ж секрет індійського феномену: в тутешньому кліматі у розжареній землі або в традиційній індійській дієті, яку сучасні медики називають однією з найздоровіших і продуманих.
Основні принципи індійської дієти
Традиційна система харчування індусів строго підпорядкована біоритмам природи. Про нерозривний зв’язок травних процесів з сонячною активністю писали ще автори прадавнього трактату про здоров’я – Аюрведи. Це вони ввели таке поняття як “внутрішній вогонь травлення”, який пробуджується і згасає разом з сонцем. Так, рано вранці вогонь усередині нас ледве жевріє, в обід розгорається, а до вечора затухає. Враховуючи це, сніданок в країні Камасутри починається близько 10 ранку, обід з 12 до 14 годин а вечеря не пізніше 18 (у літній час 20) годин.
Кому підійде?
Тим, хто легко переносить відсутність риби і м’яса, оскільки індійська дієта передбачає вегетаріанське меню.
З чого складається індійський сніданок?
Враховуючи те, що в 10 ранку сонячна активність ще тільки починає посилюватися а травний вогонь усередині людини ще недостатньо розгорівся, індійський сніданок не має бути занадто щільним. Якщо не дотримуватися цього правила і наїдатися вранці досхочу, є ризик “заглушити” вогонь, що розгорається що у свою чергу веде до уповільнення обмінних процесів. Пам’ятайте про це, складаючи свій індійський сніданок. У ідеалі він повинен складатися зі свіжих овочевих або фруктових салатів, прісних перепічок і свіжовіджатих соків. Любителі десертів можуть з’їсти на сніданок що-небудь солоденьке – в цей час доби порожні калорії швидко згорають, не осідаючи на талії. А ось солодощі на вечерю – це пряма дорога до статусу товстушки. Традиційний індійський чай і каву під час індійської дієти доведеться звести до мінімуму. Кофеїн, що міститься в цих напоях, вважається сильним стимулятором, зловживати яким індійські мудреці не радять.
Яким має бути обід?
Як ми вже говорили, обід в Індії настає опівдні – саме в цей період сонце знаходиться на піку своєї активності, а тому уся з’їдена їжа швидко перетравлюється, перетворюючись на енергію, а не жир. Індійський обід має бути щільним і ситним. У ідеалі він повинен складатися з овочевого супу або супу-пюре з бобових (сочевиця, горох, квасоля), тарілки злаків (рис, вівсянка, гречка), які прийнято поливати різними соусами (чатні) і порцією тушкованих овочів. На десерт можна з’їсти фруктовий салат (манго, гранати, дині абрикоси, яблука, полуниця). Замість дріжджового хліба індуси їдять прісні перепічки з борошна грубого помелу, які за ведичними канонами не викликають в кишковику бродіння.
Що треба знати про вечерю?
На відміну від щільного обіду, індійська вечеря повинна бути дуже легкою. Воно і зрозуміло, в передзахідну годину внутрішній вогонь травлення йде на спад і поступово затухає, тому остання їжа не повинна навантажувати організм великою кількістю вуглеводів, які довго перетравлюються, заважаючи нормальному сну і відпочинку організму. У ідеалі індійська вечеря повинна складатися з фруктів, сиру, сиру, йогурту.
Важливо!
Кожну трапезу в Індії прийнято зажовувати листям бетелю або спеціями. На думку індусів така “жуйка”, не лише чистить зуби і освіжає дихання, але і стимулює процес переварювання їжі. У наших умовах можна закушувати кожну трапезу коріандром фенхелем або гвоздикою – ефект той же.
Ця система харчування дозволяє налагодити обмін речовин, стабілізувати вагу, поліпшити загальний стан організму і особливо роботу травної системи. При цьому важливо нагадати що за всіма правилами індійської дієти двічі в місяць необхідно влаштовувати собі розвантажувальні дні. Для цього підійдуть 10-й день що прибуває і 10-ої день ущербленого місяця – час екадаші. Індуси вважають що в цю місячну добу вся негативна енергія Всесвіту зосереджується в їжі. Саме тому в цей період прийнято постити (або на воді, або на фруктах). Практика таких розвантажувальних днів дуже корисна оскільки двічі в місяць ми даємо організму можливість самоочищатися і відновлюватися. Проте людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту цукровим діабетом і іншими хронічними захворюваннями перед проведенням розвантажувальних днів слід проконсультуватися у свого лікаря.