Дієти 

Полунична дієта

В розпал полунично-суничного сезону не варто втрачати ні хвилини. І не лише тому, що полуниця надзвичайно корисна. Насолоджуючись цією соковитою ягодою можна без особливих зусиль скинути декілька зайвих кілограмів.

Чому саме полуниця?

Тому що полуниця здатна збагатити організм великою кількістю вітамінів. Так, в п’яти ягодах полуниці вітаміну С стільки ж, скільки в одному апельсині. Багато в полуниці і фолієвої кислоти яка зміцнює стінки судин і стимулює роботу імунної системи. Саліцилова кислота, що міститься в цій ягоді, зменшує болі в суглобах при ревматизмі. Щоденне вживання полуниці покращує роботу серця, знижує артеріальний тиск стимулює очищення нирок і жовчного міхура. Є в полуниці і велика кількість флавоноїдів – фруктових антиоксидантів, які допомагають боротися з вільними радикалами. Але найважливіше що полуниця допомагає налагодити обмін речовин і позбавитися від зайвих кілограмів.

Тривалість дієти : 4-8 днів.

Зниження ваги : 2 кг за 4 дні.

Суть дієти

Під час полуничної дієти упор робиться природньо на полуницю (у день треба з’їдати не менше 650 г цієї ягоди). Втім, ця дієта не відноситься до монодієт, які передбачають вживання одного якогось продукту. Ця система живлення збалансована за усіма основними показниками. У ній є і білки (кефір, молоко, сир, сир, курятина, індичка, риба), і вуглеводи (ягоди, фрукти, цілозерновий хліб, вівсяні пластівці, картопля). Що ж до борошняних виробів і цукрів то вони на час цієї дієти повністю виключаються з харчування. Те ж саме стосується і жирів тваринного походження (табу на вершки, вершкове масло, сало, м’ясо жирних сортів і ковбасу).

Кому підійде?

Тим, хто по-справжньому любить полуницю і готовий їсти її не рідше п’яти раз на день. Тим же, хто сумнівається в силі своїх почуттів до цієї ягоди, можна різноманітити свій раціон будь-якими іншими сезонними фруктами (чорницею, малиною, ожиною). Це врятує від одноманітності і збагатить організм вітамінами, яких немає в полуниці.

Протипоказання

Полуниця – сильний алерген, тому алергікам перші 2 дні слід уважно прислухатися до свого самопочуття. При появі висипу, свербежу, відчутті тяжкості в шлунку, нудоті і розладі шлунку негайно припинити дієту. Протипоказана полуниця і при гастритах з підвищеною кислотністю (найдрібніші кісточки дратівливо діють на запалені стінки слизової оболонки шлунково-кишкового тракту). З особливою обережністю варто вживати полуницю і людям з сечокам’яною хворобою оскільки ця ягода діє на організм як сильний сечогінний продукт і може спровокувати загострення (перед початком полуничної дієти варто пройти УЗД нирок і порадитися з лікарем).

Полунична дієта

Перший день

Перший сніданок 250 г полуниці змішати з яблуком, половинкою банана і заправити 50 г знежиреним йогуртом. Підсолодити 1 ч. л. меду.
Другий сніданок 100 г полуниці перебити у блендері з 100 мл нежирного молока, додати ½ ч.л. меду.
Обід 300 г вареної спаржі змішати з 150 г полуниці, додати огірок, 50 г відвареного курячого філе. Заправити заправкою з 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. маслинової олії і рубаної петрушки. Посипати 1 ст. л. кедрових горіхів.
Полудник 150 г полуниці, залити 75 г нежирного йогурту, додати ½ ч. л. меду і 2 ст.л. вівсяних пластівців.
Вечеря 2-3 картоплини в мундирі порізати, змішати з ½ цибулини, 3-4 гілочками селери, 100 г полуниці, 50 г нежирного творогу. Заправити 50 г знежиреного йогурту змішаного з 1 ч. л. лимонного соку.

Другий день

Перший сніданок з 150 г полуниці і 50 г творогу приготувати суміш, намазати її на дві скибочки цілозернового хліба.
Другий сніданок 150 г полуниці змішати з 50 г нежирного йогурту і 100 мл ананасового свіжого соку.
Обід 100 г вівсянки (на воді) змішати з 200 г полуниці, заправити 2 ч.л. знежиреного йогурту і 2 ч.л. меду.
Полудник 150 г полуниці змішати зі знежиреним кефіром і 1 ч. л. меду.
Вечеря 200 г огірка, пучок зелені, 100 г полуниці, 2 ст. л. нежирного творогу, заправити 30 г знежиреного йогурту. Подавати з хрусткими хлібцями (4 шт.).

Третій день

Перший сніданок 5 ст. л. вівсяних пластівців залити кефіром, дати настоятися. Додати 150 г полуниці перемішати усе це у блендері, додати половинку банана або яблука.
Другий сніданок 150 г полуниці змішати зі знежиреним кефіром і 1 ч. л. меду.
Обід 50 г індичої грудинки, відварений горошок. На десерт: 250 г чорниці і 150 г полуниці з медом.
Полудник 150 г полуниці подрібнити у блендері, змішати з 150 мл апельсинового соку і 1 ч. л. меду.
Вечеря 150 г картоплі відварити з 100 г моркви, 100 г цвітної капусти. Посолити, поперчити, подавати з 2 скибочками чорного хліба.

Четвертий день

Перший сніданок 2 скибочки хліба з висівками намазати сумішшю з 30 г знежиреного творогу змішаного з 100 г полуниці.
Другий сніданок 100 г полуниці порізати, додати половину яблука, половинку апельсина. Заправити салат 1 ч. л. меду і 150 мл кефіру або йогурту.
Обід 100 г морської риби тушкувати з цибулею, морквою і буряком. На десерт: 100 г полуниці, половинку банана, заправити 50 мл йогурту.
Полудник 150 г полуниці змішати з 50 г нежирного йогурту і 100 мл ананасового соку.
Вечеря болгарський перець, огірок, листовий салат – подрібнити і заправити маслиновою олією. На десерт: 100 г полуниці змішати з 50 г нежирного йогурту і 50 г творогу.
*5, 6, 7 і 8 дні повторюють меню попередніх чотирьох.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment