Квашена капустаРецепти 

Квашена капуста. Просто, корисно та смачно

Капуста — один з найкорисніших овочів. У ній міститься велика кількість клітковини, вітаміни груп А, В, Е, Р, а за кількістю вітаміну С вона може позмагатися з лимоном! Ви помічали, що як тільки настає осінь, організм одразу “вимагає” квашеної капусти?

А все тому, що він відчуває, що на зиму просто необхідно запасатися вітамінами.

Що ж необхідно зробити перед квашенням капусти?

Вибрати качан капусти

Качан капустиПеред тим, як приступити до закваски капусти на зиму, треба правильно вибрати качан. Качан капусти рекомендується брати не великий (краще середнього розміру), білого або зеленуватого кольорів, круглої форми, пружного і соковитого. У овочі має бути оптимальна кількість цукру, щоб процес бродіння і закваски пройшов успішно. Такій умові відповідають сорти капуста, яка достигає пізно.

Ніколи не використовуйте для закваски капусту, яка достигла дуже рано — вона виходить не хрусткою і швидко псується.

Дивіться, щоб на листі капусти не було пошкоджень, не було поїдене комахами та не було гнилим. Це не означає, що якщо на качані є одна дірочка то він не годиться для закваски капусти на зиму. Просто, видаліть його і не використовуйте в закваску.

Вибрати час для квашення капусти

Городники і господині давно помітили, що хорошою квашена капуста вдається тоді, коли її готують за місячним календарем.

За місячним календарем несприятливим днем для приготування квашеної капусти вважається повний місяць, оскільки цього дня, якщо вірити давнім повір’ям, з овоча пропадають більшість корисних речовин, він стає м’яким, несмачним і швидко псується.

Також не рекомендується робити заготівлі, коли місяць знаходиться під знаком Риби, Раку і Діви. Найсмачніша і найкорисніша квашена капуста виходить на зростаючий місяць, особливо, якщо вона перебуває під впливом Козерога, Овна, Стрільця, Лева, Скорпіона або Тельця. Якщо капусту квасити у ці дні, вона виходить неймовірно смачною, хрусткою, ароматною, корисною і може простояти дуже довго.

Насправді ж можна квасити капусту по мірі необхідності та коли захочеться посмакувати.

Використати рецепт квашення капусти

Шаткована капустаЩоб заквасити капусту, її спочатку шаткують. Але, навіть це треба зробити правильно. Хтось шаткує, хтось дрібно рубає, а хтось ріже листи на половинки або четвертинки. Смак у капусти виходить різний залежно від способу шаткування. Для закваски можна додати різні добавки: яблука, журавлину, буряк, моркву, лавровий лист, кмин, перець, гарбуз, кріп, чебрець, кабачки, смородинове листя і таке інше.

Класичну капусту квасять, використовуючи лише сіль. Качан капусти миють, сушать, ріжуть необхідними скибочками, перетирають сіллю і укладають в приготовану ємність. Закладати необхідно невеликими порціями і ущільнювати, щоб між шарами було якомога менше повітря.

На останній шар вкладають чисте капустяне листя, прикривають ганчірочкою на нього встановлюють вантаж. Ніякої води додавати не треба — капуста сама віддасть сік і кваситиметься в ньому.

Кваситься капуста при кімнатній температурі 5-7 днів. Щодня рекомендується знімати гніт і протикати капусту до самого дна — це допомагає позбавитися гіркоти. З кожним днем кількість капустяного соку збільшуватиметься, а на 3-4 день вже почне пахнути квашеною капустою. Потім її прибирають ще на декілька днів у холодне місце (в льох, на балкон або в холодильник), щоб вона почала бродити. Як тільки капуста закваситься, її можна споживати, запасаючись на зиму вітамінами і підвищуючи свій імунітет!

Смачного разом з квашеною капустою!

Читайте схожі статті:

Leave a Comment