Чому ми стомлюємось на відпочинку

Здавалося б, відпустка для того і призначена, щоб ми могли змінити обстановку, добре відпочити і набратися сил. Чому ж тоді з відпустки ми іноді повертаємося набагато стомленішими, ніж після важкої роботи. Виявляється, тому є свої причини.

Порушення звичного ритму життя
Будь-який відпочинок – ця передусім зміна звичного ритму життя. Щоб до нього пристосуватися, нашому організму треба прикласти значні фізичні і моральні зусилля, не дивно, що вони нас стомлюють.

На пляж, як на роботу
Приїхавши на відпочинок, ми вважаємо, що абсолютно увесь свій час повинні витрачати виключно на відпочинок: даремно, чи що, ми туди їхали! Тому щодня ми двічі, якщо йдеться про пляж, і тричі, якщо ми говоримо про бювет з мінеральною водою, вирушаємо туди, як на роботу. Довгоочікуваний відпочинок стає зобов’язанням, а до всього, чим ми вимушені займатися, наша душа категорично не лежить. Тому замість того, щоб отримувати задоволення від відпочинку, ми від нього втомлюємося.

Одноманітний відпочинок
Не менше нас стомлює і одноманітність відпочинку. Маршрут “готель — пляж, пляж — готель”, вже через декілька днів набридне кому завгодно. Гіршим може бути тільки інший відомий усім маршрут “будинок — робота, робота — будинок”. Оскільки кращим відпочинком, як відомо, являється зміна зайняття, намагайтеся перемикатися з одного виду релакса на інший. Заздалегідь заплануйте, що, наприклад, перші п’ять днів ви проводите з книгою на пляжі, а потім вирушаєте на екскурсії – в околицях будь-якого курорту є місця, гідні вашої уваги. Якщо ж ви обрали активніший відпочинок – наприклад, тур по країнах Європи, час від часу дозволяйте собі відпочити від споглядання пам’яток в номері готелю або за столиком затишного кафе. Усі музеї і пам’ятники все одно не оббігаєш, а ось “надірватися” на такому виді відпочинку – простіше простого.

Зміна кліматичних умов
Не останню роль грає і зміна кліматичних умов. Навіть якщо ми їдемо з Києва в Крим або Карпати, не кажучи вже про закордонні курорти, все навкруги інше – повітря, вода, продукти, спека, що виснажує, або підвищена вологість. Тому нашому організму треба певний час на акліматизацію – лікарі говорять як мінімум про десять днів, але ще краще витратити на це два тижні. Тільки після закінчення цього терміну ми, звикнувши до нового клімату, починаємо по-справжньому відпочивати. Ось тільки мало хто сьогодні може собі дозволити стільки часу провести на курорті.

Розучилися відпочивати
З тієї ж причини – короткострокові нинішні відпустки – відпочинок стає стомливим заходом. Людина, звикла відпочивати тиждень, вже після десяти днів починає відверто нудьгувати. Втім, заспокоювати нас повинен той факт, що відпустка — справа не лише стомлива, але і тимчасова. Дуже скоро у нас з’явиться можливість як слід відпочити від нього — на роботі.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment