Статті 

Як уникнути отруєння при святкуванні Нового 2018 року

Салат «Олів’є», оселедець під шубою, холодець. Новий рік — найсмачніше свято. Але ще й найнебезпечніший для нашого шлунку і здоров’я в цілому.

Більшість українців за одну новорічну ніч з’їдають стільки їжі, скільки вистачило б на пару тижнів. А враховуючи те, що до застілля ми звикли готуватися грунтовно, страви з новорічного столу доїдаємо ще не один день. Не дивно, що харчове отруєння — в числі найпоширеніших наслідків святкування. Як же уникнути харчового отруєння? Дотримуйтеся простих рекомендацій:

Зберігаємо і готуємо правильно

Не секрет, що безпосередньо перед Новим роком ціни традиційно злітають. Щоб заощадити, багато хто запасається провізією заздалегідь. Нерідко така економія призводить до того, що на столі виявляються страви, приготовані з продуктів, які вже зіпсувалися. В першу чергу м’ясо, яке відноситься до продуктів, що швидко псуються, оскільки в ньому швидко розвиваються бактерії. М’ясо може зберігатися в холодильнику 1-2 дні, а м’ясний фарш – не більше 12 годин. Якщо необхідно довше – кладіть в морозилку.

До речі, зберігати м’ясо потрібно не в поліетилені, а в емальованій, пластиковій або скляній тарі. Велику частину салатів (окрім тих, які повинні добре просочитися соусом), не слід готувати заздалегідь. А заправляти їх майонезом необхідно за 2-3 години до подачі на стіл. Поширена помилка — зберігати приготовані вдень страви поза холодильником, адже частенько в нього просто все не поміщається. До півночі багато страв вже будуть непридатними до споживання.

Їмо з розумом

Якщо ви впевнені, що зберігали продукти, а потім ще й готували їх правильно, основною рекомендацією буде не переїдати за новорічним столом. А якщо урочисте застілля відбувається в гостях або ресторані, і ви не знаєте, ким, коли і з чого були приготовані страви, будьте обережні. Особливо це стосується м’яса і риби, салатів з майонезом, грибів. Щось здалося несвіжим або не до кінця приготованим? Ні в якому разі не їжте те, в чому сумніваєтеся! Щоб не скривдити господиню, можна придумати переконливу причину відмови від пригощання (наприклад, рідкісний вид алергії на зелений горошок).

Якщо ви все ж таки з’їли щось підозріле, одразу прийміть якийсь ентеросорбент, який вбере в себе отрути і токсини, а потім виведе їх з організму природним чином.

Залишки їжі в смітник?

Народна мудрість свідчить: найсмачніший салат «Олів’є» — 1-го січня. Але іноді салатом з новорічного столу продовжують ласувати 2-го а то навіть 3-го січня. Не забувайте, що термін його зберігання лише 12 годин! Стільки ж “живе” оселедець під шубою і холодець. Котлети і паштети – 24 години після приготування. Новорічний торт відносно безпечний впродовж 18 годин. Всі ці терміни актуальні лише по відношенню до страв, які вчасно відправилися в холодильник. А якщо той же салат простояв всю ніч на столі, їсти його небезпечно вже до кінця застілля.

Якщо ви намагалися слідувати вище зазначеним рекомендаціям, але все таки отруєння має місце, то промийте шлунок і негайно випийте сорбент. Якщо отруєння гостре, то не зволікайте і бігом до лікаря.

Нехай ваш новорічний стіл буде не лише великим, щедрим і смачним, але й безпечним! Щасливого Нового 2018 року!

Читайте схожі статті:

Leave a Comment