Статті 

Курорти для жінок

Якщо на походи до лікарів у вас катастрофічно бракує часу, а відпустку хотілося б провести не під кабінетом дільничного гінеколога, а в якомусь приємнішому місці тоді є сенс пожертвувати екзотичними країнами і відправитися на один з “жіночих курортів”. Кому і навіщо варто туди їхати?

Курортна класифікація
Більшість курортів розділяються на курорти вузького профілю (куди їздять люди із захворюваннями якихось конкретних органів або систем) і на курорти широкого профілю. І ті і інші проводять комплексне лікування усього організму але у курортів вузької спеціалізації є безумовна перевага. Найчастіше воно пов’язане з кліматичними особливостями цієї місцевості. Якими ж особливостями має бути наділена здравниця, щоб заробити статус жіночого курорту?

Що таке “жіночі курорти”
Лікування гінекологічних захворювань вимагає застосування методів бальнеології. Це всілякі мінеральні ванни, умивання, зрошування, питття сірчановодневих, радонових і азотно-термальних слабомінералізованих вод. Добре працює із захворюваннями сечостатевої системи і грязетерапія, яка включає занурення в радоновий, сульфідний бруд, а також термальні і слабомінералізовані крем’янисті води.

Необхідні кліматичні зони
Враховуючи необхідність застосування лікувальних грязей, жіночі здравниці зазвичай будують на морському узбережжі, наприклад, в Алушті, Одесі, Саках, Євпаторії, Бердянську, Феодосії, Ялті, Судаку, Гурзуфі. Приїжджати сюди варто в теплу пору року – з травня по вересень. Якщо ж йдеться про бальнеотерапію, то краще за Трускавець, Солотвино і Хмельника вам не знайти.

Які проблеми вирішують
Жіночі курорти допомагають полегшити стан при хронічному сальпінгіті, ановуляторних процесах, гіпофункції яєчників (недостатність обох фаз циклу), аменореї (відсутність місячних), запаленні маткових труб, яєчників і матки. Добре справляються гінекологічні курорти і з такою проблемою, як безпліддя, спайковий процес маткових труб, гіперплазія ендометрія і дисфункція яєчників. Піддаються курортному лікуванню і міоми матки, що не вимагають оперативного втручання, а також ранній клімакс. Покращується стан після грязелікування і у жінок, що перенесли позаматкову вагітність.

Протипоказання для відвідування “жіночих курортів”
Злоякісні новоутворення статевих органів;
період загострення будь-якого захворювання;
гострі інфекційні захворювання;
венеричні захворювання, що передаються побутовим шляхом;
вагітність;
період після перенесеного аборту;
ерозії, що кровоточать;
поліпи шийки матки;
кістома і кіста яєчників;
ендометріоз;
міома матки, що вимагає операції;
гіперестрогенія.

Які аналізи і обстеження доведеться зробити до поїздки на курорт
Загальний аналіз крові;
загальний аналіз сечі;
електрокардіограма;
флюорографія;
висновок гінеколога;
кольпоскопія;
УЗД органів малого тазу;
гістеросальпінгографія (при безплідді).

При захворюванні сечостатевої системи
урографію;
УЗД нирок;
розгорнутий аналіз сечі.

Необхідний курс лікування
На адаптацію до нового клімату і перебудову режиму дня в середньому йде 7-10 днів. Якщо ж ви хочете ще і оздоровчий ефект отримати, тоді додайте до 10 днів ще два тижні. Ось чому їхати на “жіночий курорт” менше ніж на 24 дні немає ніякого сенсу.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment