Статті 

Солодке життя

Незважаючи на зовнішню простоту, цукор – продукт суперечливий. Він, улюблений мільйонами ласунів, піддається постійній критиці з боку прибічників здорового способу життя, що називають його “білою отрутою”.

Але чи так шкідливий цукор насправді і чи варто від нього відмовлятися на користь цукрозамінників? У чому звинувачують цукор?

Солодощі викликають карієс.
Американські вчені провели серію цікавих експериментів, які повинні були підтвердити або спростувати вплив цукру на розвиток карієсу. Для цього вони вводили добровольцям цукор в обхід ротової порожнини (через спеціальну харчову трубку безпосередньо в шлунок). І хоч контакту цукру із зубами під час експерименту не було, рівень захворювання карієсом у добровольців так і не знизився. У чому ж справа? – не розуміли вчені. Виявилось, що підвищення цукру в крові впливає на роботу слинних залоз. Якщо зазвичай слина змиває залишки їжі із зубів, то при вживанні цукру, навпаки, починає притягувати частинки їжі до зубної емалі сприяючи тим самим розмноженню бактерій, що викликають розвиток карієсу.

Нервові розлади.
Вчені звернули увагу, що багато ласунів з часом починають скаржитися на зниження гостроти пам’яті, часто впадають в депресію, мучаться неврозами та іншими розладами нервової системи, які вчені охрестили “цукровим смутком”. Виявилось, що всі ці симптоми викликає дефіцит вітаміну В1, який організм витрачає для засвоєння високоочищеного цукру. Позбавлений своїх природних компонентів рафінований цукор є очищеною сахарозою на засвоєння якої організм вимушений витрачати запаси вітаміну В1.

Цукровий діабет.
Переробка цукру вимагає великих зусиль від підшлункової залози. Саме вона виробляє інсулін – гормон, що регулює рівень цукру в крові. При недоліку інсуліну печінка і м’язи втрачають здатність перетворювати цукор, що поступає з їжею, на глікоген. Організм виявляється не в змозі засвоїти його і трансформувати в енергію, внаслідок чого цукор циркулює в крові, осідає на стінках судин і блокує нормальну циркуляцію крові. За відсутності повноцінного лікування цукровий діабет може привести до розвитку хронічних захворювань, коми і смерті.

Зайва вага.
Цукор – джерело порожніх калорій, які призводять до швидкого накопичення жиру. Враховуючи це, ВООЗ рекомендує скоротити споживання сахарози до 10% калорійності добового раціону. Тобто з’їдати не більше 200-250 цукрових калорій в добу. Якщо врахувати що денна норма калорій для дорослої людини в середньому складає 2000 – 2500 ккал, то виходить, що кількість солодощів не повинна перевищувати 50-65 г цукру в день (близько 10-13 чайних ложок в день). Причому в ці грами входить не лише сахароза з цукорниці, але і прихований цукор який ми споживаємо разом з солодкою газованою водою, тістечками, цукерками, шоколадом.

Чим замінити цукор?

Підсолоджувачі.
Не всі підсолоджувачі нешкідливі. Приміром, один з найпопулярніших цукрозамінників, аспартам, містить залишок амінокислоти фенілаленіну, який протипоказаний людям хворим фенілкетонурією (рідкісне генетичне захворювання). Інші цукрозамінники не такі небезпечні, але по калорійності не поступаються цукру. Ось чому важливо дотримуватися безпечної дози вживання цукрозамінників. Для сахарину вона рівна 5мг на 1 кг маси тіла, для цикламату – 11 міліграм/кг маси тіла, для аспартама – 40 мгкг а для ацесульфама – 15 мгкг.

Мед.
На відміну від рафінованого цукру, до складу бджолиного меду входять натуральні цукри – фруктоза і глюкоза (до 80%), органічні кислоти, мінеральні речовини і вітаміни. Завдяки такому складу мед прекрасно засвоюється організмом не збіднюючи його вітамінні запаси. Крім того, медова глюкоза гарно впливає на нервову систему, а співвідношення вітамінів і мікроелементів підвищують його біологічну активність у декілька разів. Калорійність меду досить висока тому при ожирінні і цукровому діабеті вживати цей продукт слід з великою обережністю.

Коричневий цукор.
Неочищений цукор (жовтого і коричневого кольору) містить ряд домішок, які покращують його засвоюваність, проте фахівці впевнені, що склад цього цукру багато в чому залежить від грунту, на якому ріс очерет, з якої приготували неочищений цукор. Тому рекомендувати його як альтернативу рафінаду, мабуть, не варто. До того ж калорійність тростинного цукру така ж висока, як і у рафінованої сахарози, та і підшлункова від нього зношується не менше.
Фрукти і сухофрукти.
Щоб уникнути виснаження підшлункової залози і розвитку цукрового діабету, дієтологи рекомендують виключити або хоч би понизити вживання білого цукру і продуктів (цукерки, тістечка, торти, варення), що містять його. Замість них поповнювати недолік енергії краще всього за рахунок сухофруктів і солодких фруктів (бананів, винограду, солодких яблук, дині, кавуна). У цих продуктах міститься суміш цукрів (окрім глюкози є ще фруктоза, мальтоза та інші), які легко засвоюються не виснажуючи підшлункову залозу.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment