Здоров'я 

Чи є небезпека в тампонах і прокладках

Тампони і прокладки застосовуються вже більше ніж 500 років. Про те, наскільки ці винаходи можуть зашкодити жінці ми спробуємо пояснити.

Міфи про тампони
Існують різна інформація про те, що тампони можуть викликати септичний шок, сприяють загостренню якихось хронічних внутрішніх інфекцій і так далі.

Проте можна з впевненістю сказати, що на сьогодні немає жодної наукової роботи, статті або медичних даних, які говорили б про те, що тампони можуть шкодити здоров’ю або активізувати якісь запальні процеси.

Сама по собі технологія виробництва звичайних тампонів розроблена таким чином, що навіть якщо накопичується кров, інфікування саме по собі відбуватися не може. Це не говорить про те, що тампони несуть якісь антибактеріальні чинники. Просто для виникнення якогось запального процесу, навіть якщо припустити той факт, що тампон ставиться вже на тлі якогось запального процесу, повинно пройти більше 12 годин.

Як правило, адекватні жінки тампон на такий час не ставлять, тому загострення запальних процесів (якщо вони мають місце) не відбувається.

Тампони чи прокладки?
Вибрати тампон чи прокладки – питання зручності для кожної конкретної жінки. Є жінки, які категорично користуються тільки тампонами, їм заважають щоденні або менструальні прокладки. А є ті, хто ні під якою умовою не переносять тампон сам по собі.

Як вже було сказано, тампони не протипоказані жінкам. Але ними, як правило, не рекомендується користуватися дівчаткам пубертатного віку і дівчаткам, які не живуть статевим життям. Є також жінки з певними генетичними аномаліями розвитку статевих органів. Таким жінкам також краще не використати тампон, а користуватися прокладками.

Комерційні «штучки»
Нині на ринку з’являються тампони з використанням яких-небудь есенцій з трав, які позиціонуються як лікувальні тампони для лікування якихось захворювань. Акушери-гінекологи, особливо XIX – початку ХХ століть захоплювалися застосуванням тампонів з лікувальними мазями.

На сьогоднішній день тампони з лікарськими засобами в сучасній доказовій гінекології практично не використовуються. Хоча існують центри і лікарі, які роблять ванночки, намазують на тампони мазі, використовуючи їх як лікарські засоби. Це, як правило, не викликає дискомфорту або якихось хворобливих відчуттів у жінок.

Останнім часом також стали з’являтися і прокладки з іонізуючим випромінюванням, які покращують стан мікрофлори, мають якісь інформаційні чіпи. Як тампони з есенціями з трав, так і прокладки з іонізаторами — це не більше ніж комерційний хід. Ціна тампонів китайського виробництва близько 10 доларів за тампон, ціна прокладок з іонізаторами теж досить висока. Тому говорити про те, що хтось у світі цілеспрямовано цим користується і є якісь доказові наукові роботи, що говорять про перевагу цих тампонів над іншими, не можна.

Кому потрібні щоденні прокладки?
В нормі у жінки кількість секрету, що виділяється, в піхві при нормальній фізіології повинна складати не більше 5 мл на добу.

Тобто виділення з піхви для жінки в нормі непомітні. Вони безбарвні, не містять запаху, не залишають помітних слідів на одязі. Тому в нормі жінка щоденних прокладок не потребує. Але, на жаль, хронічний стрес, стомлюваність, незбалансоване харчування, вживання в продуктах ГМО призводять до дисбалансу роботи системи кишечника, який, у свою чергу, є одним з найпотужніших імунних регуляторів. Тому порушення в кишечнику завжди відбиватимуться на виділеннях із статевих шляхів. Найчастіше виникає стан, який можна охарактеризувати як бактерійний вагіноз. Нормальна флора піхви змінює своє співвідношення, і виділення стають щедрішими, тому щоденні прокладки можуть застосовуватися. При цьому ці виділення не завжди носять характер запальних.

Альтернатива
Нині на ринку з’явилася так звана менструальна чаша (кап, місячна чаша, менструальний ковпачок) – силіконовий ковпачок для збору менструальних виділень. Перше застосування подібних кап датується V століттям до нашої ери.

Менструальна чаша легко поміщається в піхву і видаляється звідти. При цьому не потребує заміни – ковпачок можна використати досить тривалий час, кожного разу його промивати і дезинфікувати. Оскільки сучасні менструальні ковпачки з’явилися зовсім нещодавно, немає ніяких даних про негативний вплив таких пристосувань на організм жінки.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment