Здоров'я 

Як пережити критичні дні

Більшість жінок хоча б кілька разів в житті страждали від болі в період менструації.

Згідно з медичною статистикою, помірні хворобливі відчуття під час “червоних днів” виникають у 60 – 70 відсотків жінок репродуктивного віку. Приблизно 10 відсотків жінок страждають від сильних болей, які заважають їм повноцінно жити і працювати.

Хворобливі відчуття під час менструації називають альгоменореєю. Звичайно це ниючий або біль подібний переймам в нижній частині живота, попереку, верхній частині стегон. Нерідко альгоменорея супроводжується іншими симптомами – нудотою головним болем (мігренню), лихоманкою, розладом шлунку і кишківника.

Зазвичай болі починаються в перший день циклу або напередодні менструації, а зникають на 2 – 3 день кровотечі. Нерідко альгоменорея проходить без лікування після народження дитини, але у деяких жінок хворобливі відчуття раз на місяць тривають аж до клімаксу.

На думку медиків, існує первинна і вторинна форми альгоменореї. Первинна виникає внаслідок природжених аномалій формування жіночих статевих органів, при яких відтік менструальних виділень з матки ускладнений. Не наводитимемо тут медичні подробиці. Під час обстеження гінеколог повинен встановити причину хворобливих відчуттів і призначити адекватне лікування (іноді потрібне хірургічне втручання). Іноді біль виникає при деяких загальних захворюваннях індивідуальній гіперчутливості до власних статевих гормонів, тривалому стресі. Вторинна альгоменорея розвивається на тлі захворювань органів статевої системи. Для позбавлення від неприємних симптомів слід лікувати основну хворобу.

Іноді менструації проходять дуже болюче при деяких психічних відхиленнях. У жінок з підвищеною збудливістю, надмірною чутливістю до стресових чинників навіть незначне погіршення здоров’я під час місячних може стати причиною депресії зниження статевого потягу. У подібних випадках потрібне не лише гінекологічне обстеження, але і допомога психолога або психотерапевта.

Хворобливі місячні – це не просто фізіологічна неприємність. Очікування щомісячного болю фактично є постійним стресом, який негативно впливає на самопочуття, емоційну сферу, психічний стан. В деяких випадках лікування вдається підібрати не одразу, жінка почуває себе неповноцінною, хворою. Проте, найчастіше з альгоменореєю впоратися нескладно – досить лише обстежуватися і знайти хорошого лікаря, який призначить відповідну терапію.

Універсальних способів усунення болі при менструації не існує. Прийом анальгетиків може на деякий час зменшити патологічні симптоми, але головну причину ці ліки не вилікують. Крім того організм швидко звикає до знеболюючих і перестає реагувати на них належним чином.

За відсутності патології можна спробувати впоратися з проблемою народними засобами. Деяким жінкам допомагає тепла (але не гаряча) ванна за день, до початку менструації. Під час місячних ванну приймати не можна! Користуватися грілками для полегшення спазмів небажано – тепло може зменшити хворобливість, але кровотеча при цьому посилиться. При вираженому передменструальному синдромі можна спробувати дієту з пониженим вмістом жирів і “швидких” вуглеводів пити більше води, відмовитися від кави, алкоголю і енергетичних напоїв. У чай можна додавати листя малини і м’яти. Бажано більше відпочивати, уникати стресових ситуацій, обмежувати фізичні і емоційні навантаження.

Навіть якщо у вас хворобливі менструації, зовсім не обов’язково проводити цей період лежачи в ліжку. Спробуйте освоїти комплекс нескладних вправ. Активні рухи допоможуть вам поліпшити кровообіг в тазовій області і значно зменшити неприємні відчуття.

Вправа 1. Початкове положення – лежачи на спині біля стіни, сідниці максимально наближені до вертикальної поверхні, ступні розташовуються на стіні (коліна злегка зігнуті). Злегка напружте ступні, ніби відштовхуючись ними від стіни, потім розслабтеся. Затримаєтеся в цьому положенні на декілька хвилин.

Вправа 2. Початкове положення – як в попередній вправі. Відсуньтеся від стіни, підтягніть одну ногу до обличчя, згинаючи її в колінному суглобі, через 2 хвилини поверніться в первинну позицію. Повторіть те ж саме іншою ногою.

Вправа 3. Початкове положення – стоячи в колінно-ліктьовій позі, голова розташовується між рук. Затримайтеся в цій позі на 2 – 3 хвилини.

Вправа 4. Запозичено з комплексу йоги – це асана “лук”. Ляжте на підлогу обличчям вниз, підніміть ноги, згинаючи їх в колінах, і обхопіть гомілковостопні суглоби руками. Зробіть глибокий вдих, потім видихніть. Можна перекочуватися вперед і назад, лежачи на животі.

Якщо народні засоби не допомагають, а обстеження не виявило серйозних патологій, постарайтеся знайти хорошого лікаря. В деяких випадках позбавитися болі під час місячних можна за допомогою гомеопатичних засобів, біодобавок, гормональних препаратів. Але самолікування в подібних випадках неприпустимо – тільки фахівець зможе підібрати відповідні ліки і призначити правильне дозування. Іноді дуже хороший ефект спостерігається під час прийому оральних контрацептивів (особливо якщо менструальні болі були пов’язані з гормональним дисбалансом), але подібні препарати теж повинен призначити гінеколог. В деяких випадках вимагається прийом спазмалитиків і знеболюючих.

У окремих випадках альгоменорея не є “побічним симптомом” природного фізіологічного процесу. Слід негайно звернутися до лікаря, якщо хворобливі відчуття не зникають після завершення кровотечі. Небезпечними ознаками також є різке підвищення температури, сильний розлад шлунку, поява висипу на шкірі, надмірна крововтрата.

Репродуктивна функція жіночого організму – це дуже складний процес, до якого слід відноситися серйозно. Тому не слухайте порад подруг, у яких “усе було так само”, і яким допомогли трав’яні збори гормональні пігулки або які-небудь засоби народної медицини. Прояв симптомів дійсно може бути однаковим, але ось причини альгоменореї у кожної жінки свої. Якщо ви страждаєте від хворобливих менструацій неодмінно зверніться до гінеколога, виконайте призначені лікарем обстеження і здайте аналізи. Можливо, причина вашого погіршення здоров’я виявиться зовсім незначною, і після нетривалого лікування ви зможете знову радіти життю у будь-який день місяця.

Читайте схожі статті:

Leave a Comment